Właściwości antynowotworowe mleka

Mleko posiada niemal tyle samo zwolenników, ilu przeciwników. W obecnym fit świecie toczą się spory o jego rolę w kwestii zdrowego odżywiania. Wielu uważa, że jest on szkodliwy i powinien zostać wyeliminowany z jadłospisu. Jednak pojawia się również wiele głosów wskazujących na jego nadzwyczajne właściwości prozdrowotne. Prym wśród nich wiedzie potencjalna możliwość zapobiegania nowotworom. Faktem jest, że mleko posiada wiele składników bioaktywnych, które rzeczywiście owe właściwości posiadają.
W badaniach naukowych potwierdzono, że produkty mleczne wpływają hamująco na rozwój komórek nowotworu jelita grubego oraz piersi. Odwrotną zależność wykazano jednak w przypadku nowotworu gruczołu krokowego u mężczyzn.

Spis treści

Kwasy tłuszczowe mleka

Mleko cechuje się bardzo ciekawym i nietypowym składem lipidowym. Wyróżnia się ogromną różnorodnością występujących kwasów tłuszczowych, należących do odmiennych grup.
Pierwszą z grup są fosfolipidy. Substancje te wchodzą w skład błon wszystkich komórek budujących organizm. Wykazują działanie hamujące rozwój kolonii komórek nowotworowych oraz obniżają poziom cholesterolu frakcji LDL w surowicy krwi.
Do nietypowych kwasów tłuszczowych, którego nie brakuje w mleku, należy kwas masłowy. Związek ten należy wprawdzie do kwasów tłuszczowych nasyconych, ale jest to cząsteczka krótkołańcuchowa o właściwościach antybakteryjnych i antynowotworowych.
Inne kwasy tłuszczowe mleka to kwasy nienasycone, takie jak: CLA, DHA, EPA, DPA i wiele innych. Wszystkie one posiadają właściwości prozdrowotne, szczególnie dobrze udokumentowane naukowo w przypadku CLA (skoniugowany kwas linolowy).

Antyoksydanty mleka

Oprócz prozdrowotnych kwasów tłuszczowych, w mleku znajduje się również wiele antyoksydantów. Są to związki neutralizujące wolne rodniki tlenowe – główne czynniki wewnętrzne powodujące mutacje prowadzące do rozwoju nowotworów. Zdrowa dieta powinna uwzględniać jak najwięcej produktów dostarczających tego typu związki. W mleku są to: witamina D, witamina E, witamina K, witamina A oraz beta karoten. Wszystkie one zabezpieczają komórki organizmu przed nadmiernym utlenianiem przez RFT.

Podsumowując, mleko i przetwory mleczne wykazują potencjalne właściwości antynowotworowe. Zostały one jak do tej pory udowodnione w przypadku jedynie kilku typów nowotworów. Zastanawiająca jest także kwestia nowotworu gruczołu krokowego, w przypadku którego badania wykazały efekt odwrotny do pożądanego. Niemniej jednak w świetle obecnych badań zakłada się, że mleko jest produktem jak najbardziej prozdrowotnym. Powinno znaleźć się w prawidłowo zbilansowanej diecie dzieci, dorosłych, osób aktywnych fizycznie i osób odchudzających się.

Powiązane artykuły

Profilaktyka stomatologiczna to zdrowie całego organizmu!

Zdrowie jamy ustnej to nie tylko kwestia pięknego uśmiechu,...

Wybielanie zębów u dentysty — czym jest i ile trwa?

Wybielanie u dentysty różni się od metod domowych przede...

Porada ginekologa online: Twoja pomoc w kryzysowych sytuacjach

Dostęp do ginekologa w Polsce wciąż jest niełatwy, co...

Potrzebujesz ruchu? Zumba w Fordonie czeka na ciebie!

W dzisiejszym świecie niemal każdy z nas skarży się...

Bonding – Twój sposób na piękny uśmiech!

Czy wiesz, że odbudowa zębów nie musi wiązać się...