Awokado. Owoc, który warto na stałe włączyć do swojej codziennej diety.

Persea americana, czyli awokado, zdołała już zdobyć sobie w Polsce niemałą popularność. Powodem tego jest po pierwsze fakt, że owoc ten zagościł na stałe na naszych sklepowych półkach, a po drugie przez wielu z nas, został włączony na stałe do codziennej diety.

Co sprawia, że awokado jest wyjątkowe? 

Jest to tłusty owoc dużej wielkości, w środku którego znajduje się twarde i duże ziarno. Jego miąższ jest koloru jasnozielonego i posiada gładka, maślaną strukturę, gdy awokado osiągnie swoją dojrzałość. Ten pochodzący z meksykańskich wyżyn owoc, przyjmuje kształt podobny do polskiej gruszki, a jego skórka w zależności od odmiany, może mieć zieloną, brązową, czarną lub purpurową barwę. 30% światowych zbiorów awokado od 2020 roku, dostarcza na rynek handlowy Meksyk, lecz owoc jest uprawiany również w Chinach, Gwatemali i w Stanach Zjednoczonych. 

Właściwości awokado sprawiają, że nie istnieją oprócz alergii i uczuleń, przeciwwskazania, które sprawiłyby, że owoc ten mógłby być dla nas niezdrowy czy ciężkostrawny. A że niesmaczny, to faktycznie być może. Awokado nie smakuje każdemu i nie oszukujmy się – miałki smak, nie jest jego wielkim atutem.

Sprawdzony sposób na awokado. 

Na pewno jednak, do awokado nie należy się zniechęcać. Wystarczy się przekonać i znaleźć na nie dobry sposób. Jak państwo zapewne wiecie, brokuł, który w obecnych czasach, nie jest dla nikogo z nas żadną nowością, bywał dosładzany cukrem przez frasobliwe mamy, które w ten sposób chciały przekonać swoje dzieci, do częstego spożywania tego warzywa.  

Podobnie rzecz się ma z awokado. Owoc ten jest najlepiej mieszać z dodatkami, które mogą sprawić, że jego smak przypadnie nam jednak do gustu. Warto się nad tym poważnie zastanowić, bo awokado posiada całe mnóstwo właściwości, które mogą poprawić stan naszego zdrowia i wpłynąć pozytywnie na naszą kondycję.

Właściwości awokado. Skuteczna walka z cholesterolem. 

Z punktu widzenia odżywiania miąższ awokado to:

  • 73% wody,
  • 15% tłuszcze,
  • 9% węglowodany,
  • 2% białka.

Owoce jest przede wszystkim, bogatym źródłem witamin z grupy B, witaminy K, C, E i potasu. Znajdziemy w nim także fitosterole, karotenoidy, luteinę oraz zeaksantynę. Fitosterole, jak zapewne już państwo wiecie, swoją budową zbliżone są do cholesterolu i dzięki temu mogą wpływać na obniżenie jego poziomu w naszej krwii. Ta ich zasada działania, została solidnie opracowana oraz wiarygodnie udokumentowana przez naukowców już kilkadziesiąt lat temu. Karotenoidy natomiast, odgrywają ważną rolę w utlenianiu biologicznym oraz biorą udział w regulacji transportu tlenu w komórkach człowieka, jakie uwalniany jest w trakcie fotosyntezy.     

Powiązane artykuły

Jak uzyskać odszkodowanie za uszczerbek na zdrowiu?

Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, jak skutecznie uzyskać odszkodowanie za...

Artroskopia kolana – ile procent uszczerbku na zdrowiu?

Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, jaki wpływ na zdrowie może...

Czy złamanie to trwały uszczerbek na zdrowiu?

Zastanawiałeś się kiedyś, czy złamanie to coś więcej niż...

Jakie badania zrobić, aby sprawdzić stan zdrowia?

Zdrowie to nasze największe bogactwo, ale czy na pewno...

Ile za 1 procent uszczerbku na zdrowiu? Przewodnik po odszkodowaniach zdrowotnych

Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, jaką wartość ma jeden procent uszczerbku...