Persea americana, czyli awokado, zdołała już zdobyć sobie w Polsce niemałą popularność. Powodem tego jest po pierwsze fakt, że owoc ten zagościł na stałe na naszych sklepowych półkach, a po drugie przez wielu z nas, został włączony na stałe do codziennej diety.
Co sprawia, że awokado jest wyjątkowe?
Jest to tłusty owoc dużej wielkości, w środku którego znajduje się twarde i duże ziarno. Jego miąższ jest koloru jasnozielonego i posiada gładka, maślaną strukturę, gdy awokado osiągnie swoją dojrzałość. Ten pochodzący z meksykańskich wyżyn owoc, przyjmuje kształt podobny do polskiej gruszki, a jego skórka w zależności od odmiany, może mieć zieloną, brązową, czarną lub purpurową barwę. 30% światowych zbiorów awokado od 2020 roku, dostarcza na rynek handlowy Meksyk, lecz owoc jest uprawiany również w Chinach, Gwatemali i w Stanach Zjednoczonych.
Właściwości awokado sprawiają, że nie istnieją oprócz alergii i uczuleń, przeciwwskazania, które sprawiłyby, że owoc ten mógłby być dla nas niezdrowy czy ciężkostrawny. A że niesmaczny, to faktycznie być może. Awokado nie smakuje każdemu i nie oszukujmy się – miałki smak, nie jest jego wielkim atutem.
Sprawdzony sposób na awokado.
Na pewno jednak, do awokado nie należy się zniechęcać. Wystarczy się przekonać i znaleźć na nie dobry sposób. Jak państwo zapewne wiecie, brokuł, który w obecnych czasach, nie jest dla nikogo z nas żadną nowością, bywał dosładzany cukrem przez frasobliwe mamy, które w ten sposób chciały przekonać swoje dzieci, do częstego spożywania tego warzywa.
Podobnie rzecz się ma z awokado. Owoc ten jest najlepiej mieszać z dodatkami, które mogą sprawić, że jego smak przypadnie nam jednak do gustu. Warto się nad tym poważnie zastanowić, bo awokado posiada całe mnóstwo właściwości, które mogą poprawić stan naszego zdrowia i wpłynąć pozytywnie na naszą kondycję.
Właściwości awokado. Skuteczna walka z cholesterolem.
Z punktu widzenia odżywiania miąższ awokado to:
- 73% wody,
- 15% tłuszcze,
- 9% węglowodany,
- 2% białka.
Owoce jest przede wszystkim, bogatym źródłem witamin z grupy B, witaminy K, C, E i potasu. Znajdziemy w nim także fitosterole, karotenoidy, luteinę oraz zeaksantynę. Fitosterole, jak zapewne już państwo wiecie, swoją budową zbliżone są do cholesterolu i dzięki temu mogą wpływać na obniżenie jego poziomu w naszej krwii. Ta ich zasada działania, została solidnie opracowana oraz wiarygodnie udokumentowana przez naukowców już kilkadziesiąt lat temu. Karotenoidy natomiast, odgrywają ważną rolę w utlenianiu biologicznym oraz biorą udział w regulacji transportu tlenu w komórkach człowieka, jakie uwalniany jest w trakcie fotosyntezy.