Żywienie, jak każda inna dziedzina, ma cykliczne mody. Przykładem tego jest olej kokosowy, który od kilku sezonów okrzyknięty jest superfood. Olej kokosowy to produkt, który ma zarówno zalety, jak i wady. Jednak zanim będzie można dokonać ostatecznej oceny, konieczne jest, aby dowiedzieć się o nim więcej.
Olej kokosowy i jego właściwości
Olej kokosowy znany jest ze swojego bardzo złożonego składu, który zawiera między innymi witaminy B2, B6, C i E, a także kwas foliowy i wiele innych pierwiastków chemicznych m.in.
- potas,
- wapń,
- magnez,
- fosfor,
- żelazo,
- sód,
- cynk .
Jest również bogaty w nasycone kwasy tłuszczowe, a mianowicie kwas laurynowy, mirystynowy, palmitynowy, kaprylowy, kaprynowy, stearynowy i kapronowy. Zawiera również grupę niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwas oleinowy, linolowy i linolowy. Zdecydowanie największą zaletą oleju kokosowego jest to, że jest to jedyny tłuszcz dietetyczny, który nie powoduje tycia.
Czy olej kokosowy ma właściwości odchudzające?
Również w tej kwestii nie ma zgody. Niektórzy uważają, że średniołańcuchowe trójglicerydy (MCT) dostają się do organizmu bez przekształcania w tkankę tłuszczową. Są natychmiast wykorzystywane do produkcji energii, co przyspiesza tempo przemiany materii. Oznacza to, że po zjedzeniu posiłku wzbogaconego olejem kokosowym zbędne kalorie spalane są szybciej, zapobiegając w ten sposób nadwadze i otyłości. Ponadto olej kokosowy ma silne działanie sycące, dzięki czemu szybko i na długo zaspokaja głód, co może zapobiegać przejadaniu się i podjadaniu między posiłkami. Dlatego mniej jedzenia jest spożywane w ciągu dnia, a tym samym mniej kalorii.Olej kokosowy nie jest magicznym składnikiem odchudzającym, chociaż może sprzyjać odchudzaniu. Należy go jednak stosować w niewielkich ilościach, aby poprawić smak potraw, jednocześnie kontrolując pobór energii. Podczas redukcji nie można polegać na poszczególnych składnikach.
Właściwości zdrowotne oleju kokosowego
Olej kokosowy ma zarówno pozytywne, jak i negatywne strony, dlatego ważne jest, aby spożywać go z umiarem. Połączenie diety opartej przede wszystkim na prostych węglowodanach i nadmiarze tłuszczów nasyconych może szybko i łatwo uszkodzić organizm. Olej kokosowy stosowany w połączeniu z dietą zakładającą ujemny bilans energetyczny może skutecznie wspomóc proces odchudzania. Tłuszcz ten jest również szeroko stosowany w pielęgnacji zewnętrznej i fryzjerskiej. Jest również często stosowany jako wysokoenergetyczny składnik preparatów dla niemowląt. Podsumowując, nie można powiedzieć, że olej kokosowy jest dobry lub zły, ale jego charakter jest inny.