Tort na walentynki, z którym poradzą sobie nawet mało doświadczeni domowi cukiernicy

Walentynki to świetna okazja do skosztowania choć odrobiny tortu. Tort “Red Velvet Cake” będzie znakomitym pomysłem i dużo lepszą alternatywą dla czekoladek i muffinek. Niektórzy pewnie pomyślą, że zrobienie takiego deseru jest bardzo czasochłonne i skomplikowane, ale to niezupełnie prawda. Owszem, trzeba się trochę poświęcić, ale efekty będą nieprawdopodobne i z pewnością ucieszą nie jedno podniebienie. Wypróbujcie i oceńcie sami.

Tort Red Velvet Cake — przepis
Składniki:
11/4 szklanki drobnego cukru
2 duże jajka
1 szklanka maślanki
1 łyżka gorzkiego kakao
pół łyżeczki soli
21/2 szklanki mąki pszennej
1 łyżka octu winnego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (lub pół laski wanilii/odrobina aromatu waniliowego)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
11/2 szklanki oleju słonecznikowego
60 ml czerwonego barwnika spożywczego (bądź skoncentrowany sok z buraka)

Przygotowanie:
Powyższe składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Należy przygotować 2 tortownice (średnica 24 cm) i dno wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotowanie ciasta należy rozpocząć od przesiania do naczynia mąki, soli i kakao. Po chwili wsypać cukier i wymieszać. W innym naczyniu roztrzepać jajka, wlać maślankę, olej, dodać czerwony barwnik oraz zapach waniliowy. Całość wymieszać, aż składniki się połączą.

Suche składniki należy dosypać do mokrych składników i dokładnie przemieszać (mieszać tylko w jedną stronę). Wlać do szklanki ocet winny i dodać sodę, wymieszać. Gdy wytworzy się piana szybko przelać ją do ciasta i wymieszać. Podzielić ciasto na 2 takie same części i wlać do 2 tortownic. Wstawić do piekarnika na około pół godziny (najlepiej sprawdzić ciasto przy pomocy patyczka) i piec w temperaturze 180C. Potem wyjąć z piekarnika i ostudzić w tortownicy.
Składniki na masę kremową:
Prawie wszystkie składniki powinny być zimne – wprost z lodówki.
11/4 szklanki cukru pudru
200 g masła (o temperaturze pokojowej)
2 opakowania serka mascarpone (1 opakowanie 250 g)
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Przygotowanie:
Za pomocą miksera utrzeć masło z cukrem na puszystą masę. Dodać serek oraz zapach waniliowy, ponownie i ucierać. Masę najlepiej wstawić do lodówki na minimum pół godziny, aby trochę zgęstniała.

Wykonanie:
Ostudzone ciasto (blat) należy posmarować solidną warstwą kremu, następnie nałożyć drugą warstwę ciasta i ponownie rozsmarować krem, pamiętając też o wysmarowaniu boków i górnej części. Wierzch tortu można dodatkowo obsypać okruszkami ciasta (jeśli zostaną). Gotowy deser można pięknie udekorować (np. różami z masy cukrowej). Należy wstawić go do lodówki i tam przechowywać.

Powiązane artykuły

Dlaczego warto zainwestować w rekuperację powietrza?

Szukasz skutecznych rozwiązań zapewniających świeże i zdrowe powietrze? Jednym...

Jak dbać o stół dębowy, by służył długie lata?

Stoły dębowe to nie tylko funkcjonalne meble, ale także...

Jakie są objawy stanu zapalnego zębów?

Objawy stanu zapalnego zębów mogą być nie tylko uciążliwe,...

Sylchem – wszystko, czego potrzebujesz do laboratorium 

Laboratoria odgrywają kluczową rolę w dziedzinie nauki, badania i...