Sok z suszonych śliwek jest mało popularnym napojem – a szkoda, ponieważ może przynieść dużo korzyści dla zdrowia oraz kondycji włosów i skóry. Suszone śliwki są łatwo dostępnym i tanim owocem, a wykonanie z nich soku jest banalnie proste.
Korzyści dla kondycji skóry
Sok z suszonych śliwek wpływa pozytywnie na cały organizm. Niesie ze sobą również korzyści dla skóry. Jest bogaty w błonnik, witaminy i minerały oraz nie zawiera w swoim składzie żadnych szkodliwych substancji.
Pomaga w walce z problemami skórnymi
Trądzik i pryszcze to najczęstszy problem, z którym boryka się nie tylko młodzież ale również dorośli. Sok z suszonych śliwek działa oczyszczająco. Spożywany raz w tygodniu pomaga utrzymać żołądek w dobrej formie, wypłukując wszelkie toksyny, które są główna przyczyną problemów skórnych.
Opóźnia procesy starzenia
Sok z suszonych śliwek zawiera mnóstwo przeciwutleniaczy, które pomagają redukować oznaki starzenia, takie jak drobne zmarszczki, a także zapobiegają powstawaniu kolejnych.
Zawiera niezbędne witaminy i minerały
Duża zawartość witamin A i C potrafi czynić cuda dla naszej skóry. Szklanka soku z suszonych śliwek zawiera odpowiednią porcję tych witamin i może zastąpić suplementy. Ponadto jest on bogaty w minerały takie jak żelazo, wapń, magnez i fosfor, które wpływają na kondycję skóry.
Korzyści dla kondycji włosów
Witaminy i minerały zawarte w soku z suszonych śliwek wpływają również na kondycję włosów, sprawiając że są one zdrowe i mocne.
Wzmacnia
Sok z suszonych śliwek jest bogaty także w witaminę B, która w połączeniu z witaminą C wzmacnia cebulki oraz strukturę włosów, zapobiegając ich łamaniu i rozdwajaniu się końcówek.
Stymuluje wzrost
Minerały odgrywają kluczową rolę w odpowiednim odżywieniu skóry głowy i włosów. Dostarczają cebulkom niezbędnych składników odżywczych, a te z kolei wspomagają wzrost włosów.
Korzyści dla zdrowia
Witaminy i minerały oraz pozostałe składniki odżywcze zawarte w soku z suszonych śliwek, oprócz skóry i włosów, mają korzystny wpływ na cały organizm.
Zapobiega zaparciom
Życie w ciągłym biegu oraz brak odpowiednich nawyków żywieniowych powoduje, że coraz więcej osób cierpi na zaparcia. Sok z suszonych śliwek jest bogaty w nierozpuszczalny błonnik, który poprawia trawienie i reguluje pracę jelit.
Pomaga utrzymać odpowiedni poziom cukru we krwi
Oprócz regulacji pracy jelit, błonnik, którego źródłem jest sok z suszonych śliwek, pomaga utrzymać odpowiedni poziom cukru we krwi. Poprzez zmniejszenie szybkości, z jaką pokarm opuszcza żołądek spowalnia on wchłanianie glukozy. Dodatkowo zwiększa wrażliwość na insulinę, dzięki czemu zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy.
Równoważy poziom cholesterolu
Nierozpuszczalny błonnik działa jak pokarm dla dobrych bakterii obecnych w jelicie grubym. Te dobre bakterie fermentują nierozpuszczalny błonnik, wytwarzając kwas masłowy, kwas propionowy i kwas octowy. Kwas propionowy obniża aktywność enzymu zaangażowanego w produkcję cholesterolu, zmniejszając tym samym jego poziom we krwi.
Chroni serce
Sok z suszonych śliwek jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy, które zmniejszają ryzyko chorób serca. Zapobiegają utlenianiu i gromadzeniu się cholesterolu w tętnicach. Również zawartość potasu wpływa na dobrą kondycję serca – pomaga w obniżeniu ciśnienia krwi.
Wspomaga odchudzanie
Dodanie do diety soku z suszonych śliwek wspomaga proces odchudzania. Jest doskonałym źródłem energii, a zawarty w nim błonnik rozpuszczalny utrzymuje uczucie sytości przez dłuższy czas po posiłku, co pomaga walczyć z podjadaniem.
Wspomaga walkę z anemią
Sok z suszonych śliwek zawiera mnóstwo żelaza i pomaga uzupełnić jego niedobór w organizmie. Dlatego też w szczególności polecany jest osobom cierpiącym na anemię.